Reva wéér in de krant!

Sa! Reva staat weer in de krant. Ditmaal met een verhaal over de ambities van Iris Veenstra. Volgens de journalist een van de steunpilaren van Reva Rinsma! Lees het hele verhaal in de Sa!-online. Voor het geval de link wegvalt, staat de tekst hieronder.

Iris Veenstra wil met Reva stap omhoog

GEPLAATST OP 29 JANUARI 2017

Ze is pas zestien, maar Iris Veenstra is inmiddels een van de steunpilaren bij de volleybalsters van Reva Rinsma. Ze is ook ambitieus; het liefst zet Iris met de ploeg uit Gorredijk een stap omhoog, maar als dat niet lukt, schroomt ze niet om verder te kijken. “Het is raar om over jezelf te zeggen, maar ik kan best goed volleyballen.”

Iris zegt het met enige schroom, want hoog van de toren blazen past totaal niet bij het talent uit Gorredijk. Toch, vals bescheiden zijn hoeft ook niet, vindt de 1.87 meter lange speelster, die voornamelijk als mid/hoofdaanvaller in het veld staat. “Sinds mijn veertiende viel ik al regelmatig in bij het eerste. Vanaf dit seizoen speel ik vast in het team en dat bevalt echt super.” Goed genoeg is oud genoeg, oordeelde coach Melle Smit.

Ondanks dat ze een stukje jonger is dan haar teamgenotes, voelt Iris zich op haar plek. “In het begin vond ik het heel spannend. Ik was bang dat ik het van alle kanten te horen zou krijgen als ik een keer een fout maakte. Gelukkig valt dat enorm mee en ik leer vooral heel veel van mijn teamgenoten.”

Belangrijkste les tot nu toe? “Niet te lang blijven hangen als ik een punt niet gescoord heb. Daar had ik zeker in het begin last van. Maar als je dat doet, neem je dat mee naar het volgende punt en gaat het daar mogelijk ook weer fout.” Inmiddels is Iris een misser na twee seconden weer vergeten. “Je moet gewoon klaarstaan voor de volgende bal en die wel maken.”

Behalve bij Reva speelde Iris de afgelopen jaren ook nog bij het regionale trainingscentrum (RTC) in Sneek, de volleybalhoofdstad van Friesland. Daardoor bestond haar week meestal uit zes dagen volleybal; trainingen van maandag tot en met donderdag en op vrijdag en zaterdag wedstrijden. “En ook op zondag stond er regelmatig nog iets op het programma.”

Het was geweldig om te doen, maar haar school leed eronder. En Iris wil dit jaar wel haar examen halen. Dat moet lukken, nu de belasting – ook qua reistijd – vermindert. Al blijft ze zeker ambitieus. “Ik hou mijn ogen open voor kansen op een nog hoger niveau, maar die behoefte heb ik nu nog niet direct. Want ook bij Reva kan ik nog heel veel groeien als speelster.”

Er ligt bovendien nog sportieve uitdaging genoeg in Gorredijk. Reva speelt dit seizoen in de promotieklasse, maar Iris ziet wel kansen om een stapje omhoog te zetten met de ploeg. “De nummer 1 van de ranglijst promoveert sowieso naar de derde divisie, maar de nummer twee speelt ook om promotie. Wij staan nu vierde, dus er zijn nog mogelijkheden. Daar willen we vol voor gaan.”

Er zit ook nog wel rek in het team, proeft Iris. “We raken steeds meer ingespeeld op elkaar. De start van het seizoen was wat rommelig, door ziekte en blessures. Nu worden we steeds sterker.” Naast de strijd bovenin de promotieklasse wil Reva ook graag ver komen in het districtsbekertoernooi. Inmiddels staat het team in de achtste finale en is het Leeuwarder VC 058 de opponent. Iris ziet ook tegen deze tegenstander kansen.