Reva in de Sa

Reva in de krant!

Drie leden (‘jonge impulsen’ volgens de journalist) staan uitgebreid geportretteerd in de Sa! Yarick, Mart en George doen hun verhaal hoe zij als jonge goden tussen de oudgedienden hun bijdrage leveren aan Heren 1.

Lees het hele verhaal in de Sa! online. Voor het geval de link eens wegvalt, staat de tekst hieronder gekopieerd.

Jonge impulsen voor Reva

GEPLAATST OP 18 OKTOBER 2017
George Hanna, Yarick Poiesz en Mart Oenema brengen de gemiddelde leeftijd in het herenteam van volleybalclub Reva uit Gorredijk flink naar beneden. De tieners zijn ambitieus, leergierig en fanatiek. “In een seconde beslissingen nemen en een wedstrijd binnenslepen is het mooiste dat er is.”

George Hanna 17 jaar Gorredijk Spelverdeler; 1,70 meter

“Na het behalen van mijn zwemdiploma’s heb ik kort aan judo gedaan, maar toen ik met vriendjes meeging naar volleybal was ik direct om. Echt verliefd op het spel, dat idee. Omdat ik niet heel groot was – en nog steeds niet ben – was het ‘logisch’ dat ik spelverdeler werd, al heb ik ook wel als aanvaller gespeeld.”

“Spelverdeler is een prachtige positie, omdat je eigenlijk de leider van het team bent. Jouw uitstraling is bepalend. Ik moet in die rol nog wel groeien, al merk ik dat het steeds beter gaat. Natuurlijk, ik maak minder punten dan de aanvallers. Maar ik geniet van elk punt evenveel, want elk punt is belangrijk voor het team.”

“Toen we uit de jeugd kwamen, speelden we eerst nog een periode in heren 3, dat was echt een goede leerschool. Volleybal in de senioren is toch wat anders, ook omdat je tegenstanders treft die dingen doen waar je niet op rekent. Je bent toch heel erg ingesteld op spelpatronen, ook van je opponent, maar dat ontbreekt op lagere niveaus vaak.”

“Vorig seizoen is Reva niet in degradatieproblemen gekomen, maar heel ver boven de streep eindigde het team ook niet. We hopen het nu duidelijk beter te doen en dat kan ook.”

Yarick Poiesz 18 jaar, Gorredijk Buitenaanvaller/passer-loper; 1.84 meter

“Ik heb nu een heel aardige lengte voor een volleyballer, al ben ik nog niet heel groot. Maar in de jeugd was ik altijd een van de kleinsten, samen met George. Maar ik wilde ook absoluut een aanvaller zijn. Daardoor moest ik echt goed springen om überhaupt boven het net uit te komen. Om diezelfde reden heb ik ook geleerd om mijn arm optimaal te strekken om zo punten binnen te kunnen slaan. Van dat alles heb ik nu profijt, want ik kan prima aanvallen.”

“Als jongetje heb ik eerst gevoetbald, maar omdat mijn moeder de mini’s van Reva trainde en er zelf ook speelde, trainde ik mee. In eerste instantie koos ik voor het voetbal, maar na een paar jaar ben ik toch gaan volleyballen. Gelukkig had ik toen de basis nog steeds onder de knie.”

“Met de groep van toen hebben we uiteindelijk heel lang samengespeeld. Uiteindelijk komt het moment dat je in de senioren keuzes moet maken. De fanatieksten gaan voor heren 1, terwijl degenen die vooral lol willen hebben voor het tweede of derde kiezen. Ik wil zo ver mogelijk komen en dus ben ik vol voor het eerste gegaan.”

“De combinatie zoals we die nu hebben, met oudere en jonge spelers, vind ik zeer prettig. Het is heel leerzaam als jonge volleyballer. Ik leer anders denken en je leert sowieso een stuk sneller door het niveau om je heen.”

Mart Oenema 18 jaar, Gorredijk Hoofdblokkeerder/middenaanval; 1.88 meter

“Met George als nieuwe spelverdeler gaat het echt heel goed. Als je een nieuwe spelverdeler moet inpassen, betekent dat eigenlijk dat je hele team vernieuwd wordt. Het spel en de automatismen die je had, zijn verdwenen, ook al zijn alle andere spelers gebleven. Zo moet je dat zien. Dus dat het nu zo goed loopt, is knap van George. Als team boeken we echt vooruitgang en dat kan niet elke ploeg in onze poule zeggen.”

“Als jeugdspeler – ik heb tot mijn twaalfde individuele sporten gedaan – was ik ook spelverdeler. Dit jaar sta ik op de middenaanval en hoofdblokkeerder. Een mooie rol, waarin ik ook wat minder in de passing terechtkom. Die moet namelijk zeker nog beter.”

“Opvallend is wel dat er na onze generatie jeugdspelers eigenlijk nog maar mondjesmaat jongens lid zijn geworden van Reva. Kennelijk denken mensen in Gorredijk, waar voetbal en LDODK heel belangrijk zijn, niet snel aan volleybal. Zonde, want het is hartstikke leuk. Ook omdat we nu een heel mooi team hebben. Ik vind de combinatie tussen ons aan de ene kant en de wat ouderen anderzijds perfect.”

“Niet alleen in het veld, maar ook daarbuiten. Iedereen brengt wel wat anders aan tafel en de levensverhalen die voorbijkomen zijn prachtig. Ook daar geniet ik van.”

Op de foto van links naar rechts: Yarick, Mart en George.

Kleine draai om oren

Na een prima start van de competitie in de eerste klasse D kreeg Reva zaterdag een kleine draai om de oren van het Leeuwarder Leevoc. De Gordykster mannen verloren het uitduel met 4-0 (25-15, 25-16, 25-18, 28-26) en staan daardoor nu in de middenmoot.